Prošek červené dezertné víno 0,75l (r.2015)

Tento vynikajúci Prošek - sladké, prírodné, dezertné víno vyrába rodina Palihnić už od začiatku 19. storočia.
Výroba Proška má v Chorvátsku obzvlášť v strednej a južnej Dalmácii dlhú tradíciu.
Plnosť v chuti získa dlhšom odležením v dubových sudoch.
Prošek sa pije ako aperitív a odporúčame podávať veľmi dobre vychladené.
Odporúčame k syrom s plesňou či dezertom.

Skladom
Kód: 1379
10,23 €
Kategória: Víno
Prošek červené dezertné víno 0,75l (r.2015)
Tip

 

Tento vynikajúci Prošek - sladké, prírodné, dezertné víno vyrába rodina Palihnić už od začiatku 19. storočia. Výroba Proška má v Chorvátsku obzvlášť v strednej a južnej Dalmácii dlhú tradíciu. Veď už od pradávna je v Dalmácii zvykom, že sa k posilneniu organizmu nalačno vypije žĺtok čerstvého vajcia dobre premiešané s cukrom a pridá sa pol poháre Proška. Legenda hovorí, že už rímsky cisár Dioklecián Proška rád popíjal keď v roku 305 n.l. opustil trón a presťahoval sa do svojho prekrásneho Diokleciánského paláca v Splite. Prošek Palihnić, ktorý vám ponúkame je vyrábaný podľa straré rodinnej receptúry - fermentáciou muštu z najkvalitnejších hrozien odrody plavac malý. Bobule sa najskôr presuší, potom pokrčia a vylisujú z čoho vznikne šťava s veľkým obsahom cukru, ktorý sa premení neskôr na alkohol o sile cca 15% s veľkým percentom zvyškového cukru. Vzhľadom k tomu, že sa jedná o červenú odrodu vína z ktorej sa Prošek vyrába (plavac malý), má Prošek sýtu červeno čiernu farbu. Je sladké, má veľmi jemný buket, víno je v chuti plné a má dlhý sladkastý záver. Prošek podávame k zákuskom, krémom, zvlášť sa hodí k palacinkám s orechmi a čokoládou. Vychladený s plátkom citróna môžeme Proška podávať aj ako aperitív alebo ako letné osviežujúci nápoj. Prošek má optimálne vlastnosti najlepších špeciálnych vín, vďaka ktorým je tento noblesný a príjemný nápoj neobyčajne cenený.